Vanhojenpäivä lukiossa

Sampo Anttila 17.02.2012

Oulunsalon lukiossa vietettiin vanhojenpäivää perinteiden mukaisesti. Wanhojenpäivän tanssi oli päivän kohokohta monille lukiolaisille ja virkistävä poikkeus lukioiden arjessa.

 

 

WANHOJENPÄIVÄN TANSSIT

17.2.2012 Oulunsalon Lukio

 

Vanhojenpäivää viettävät lukion toisluokkalaiset, jotka ovat iältään noin 18-vuotiaita. Vanhojenpäivä nimitys tulee siitä, kun kolmasluokkalaiset eli abiturientit ovat lähteneet lukulomalle ylioppilaskirjoituksia varten, kakkosluokkalaisista tulee koulun vanhimpia.

Toisluokkalaiset juhlivat vanhuuttaan heti abiturienttien penkkarien eli penkinpainajaisten jälkeisenä päivänä, joka sijoittuu noin helmikuun puoleen. Vanhojen tanssit ovat ylioppilasjuhlan ohella lukion kauneimpia ja upeimpia juhlia.

Vanhojen päivänä pukeutuminen ja käytös ovat arvokasta ja juhlallista. Kun lukion vanhimmiksi tulevat toisella lukuvuodella opiskelevat opiskelijat, he pukeutuvat vanhanaikaisesti ja arvokkaasti . Vanhojenpäivien tarkoitus on viestittää vanhanaikaisuutta, eikä suinkaan vanhaa ikää.

 

Historia

Lukion vanhojen korostuminen lähti liikkeelle siitä, kun ylioppilaskirjoitukset siirtyivät kevättalveen 1920-luvulla ja tyttöjen määrä nousi oppikouluissa. Lisäksi muodin muuttuminen, varsinkin lyhempien hameiden ilmestyminen katukuvaan, loi pohjaa vanhojenpäivän synnylle. Sana ”vanhojenpäivä” syntyi kuin itsestään, kun sitä ruvettiin juhlimaan penkkarien jälkeisenä päivänä. Käsitys penkkarien jälkeisestä ”vanhuudesta” levisi helsinkiläiskouluissa 1930–40-luvuilla. Vanhojenpäivä sana on pysynyt aina samana, jonka muistavat vanhemmatkin juhlaa viettäneet.

Vanhojenpäivää vietettiin jo 1930-luvulla eräissä Helsingin kouluissa, mutta se alkoi levitä muihin kouluihin vasta 1960-luvulla. Joidenkin tutkimusten mukaan vanhojenpäivän juuret ulottuvat jopa 1920-luvulle. Tavan uskotaan olevan omaperäinen suomalainen keksintö, koska Suomen naapurimaissa, kuten Ruotsissa ja Norjassa, ei ole vastineita tälle päivälle. Vanhojenpäivä on syntynyt suomenkielisissä kouluissa, sillä suomenruotsalaisissa lukioissa vieroksuttiin vanhojenpäivää, sillä sitä pidettiin liian ”suomalaisena” tapana 1960-luvun jälkipuolelle asti.

Vanhojenpäivä on keksitty Norssissa, josta on todisteena ihmisten muistot ja kuvat. Alkuaikoina juhlaa vietettiin vain harvoissa kouluissa ja tavat vaihtelivat paljon. Nykyisen muodon vanhoine pukuineen ja tansseineen vanhojenpäivä sai 1940–50-lukujen.

Silloin oli tapana mennä kouluun vanhoiksi puettuina, mutta muuten koulupäivä oli normaali. Välitunneilla saatettiin vähän hassutella ja poseerata kameralle. Koulupäivän jälkeen oli tapana mennä kahvilaan.

Vanhojenpäivä on muuttunut vain vähän, sillä kyseessä on vasta nuori perinne, jota on kestänyt vasta 50 vuotta. Vaikka vanhojenpäivillä on lyhyt historia, sen sisältö on pysynyt aina samana: vanhat haluavat ylistää kypsyyttään. Vanhojenpäivä on kestänyt sodat, pulaajan sekä taistolaisvuodet ja nyt se kukoistaa hyvinvoivassa Suomessa.

[Teksti: Minna Saarinen. Päivä Prinssessana]

 

Katso kuvat ja video wanhojenpäivän tansseista Oulunsalon lukiossa 17.2.2012

Pientä kuvaa klikkaamalla saat suuremmat kuvat vaihtumaan automaattisesti


lataa jutun videot...

lataa jutun kaikki kuvat...

Kuvaajat:

Sampo Anttila

Lähteet ja linkit:
Mobiili Junnut.com - Junioritoiminnan portaali

- Täysversioon - Ottelut Kärpät - Kärpät A - Kärpät B - Kärpät C - Kärpät Naiset -

Junnut.com -sivusto 20 vuotta

Maanantai 3.6.2019
Pääosin Pohjois-Suomen urheilua ja harrastetoimintaa esittelevä sivusto julkaistiin ensimmäisen kerran 20 vuotta sitten, 3.6.1999. Julkaisu on ollut tukemassa seuratoimintaa julkaisemalla monipuolisesti juttuja eri lajeista. Jääkiekko on ollut vahva suomalainen laji, jota on seurattu erityisen laajasti. Kiitos kaikille sivuillemme toimittaneille henkilöille ja erityisesti Teille junnut.com-sivujemme seuraajat.

Oulun Kärpät, juniorikauden päättäjäiset 15.5.2019

Tiistai 21.5.2019
Oulun Kärpät on menestynyt kuluneella kaudella erinomaisesti kaikilla ikäluokilla.

Liigan Finaalit pelataan Oulussa ja Hämeenlinnassa 20.4.2019 alkaen

Lauantai 20.4.2019
Kärpät aloittaa Finaalit kotihallissa. Seuraamme Finaalisarjaa palkintojen jakoon saakka.

Oulun Kärpät B-nuorten SM-liigassa, playoff

Tiistai 2.4.2019
Oulun Kärpät voitti runkosarjan, puolivälierät 2-0 ja välierät 2-1. Luulisi, että runkosarjan voittaja saa Loppuotteluihin kotiedun, mutta ei. SJL on päättänyt, että vastaan tuleva Jokerit saa täydellisen kotiedun, kaikki Loppuottelut pelataan Helsingissä. Jokerit voitti tiukkojen otteluiden jälkeen Suomen Mestaruuden, Kärpille hopeaa.

Lakeuden ylpeys Kiekko-Laser/KKP voitti C-nuorten Mestiksen mestaruuden

Sunnuntai 31.3.2019
Suomen Jääkiekkoliiton ”C-nuorten Mestis Final Four” turnaus viikonloppuna 30-31.3. Hyrylässä oli lakeuden poikien juhlaa.

Oulun Kärpät Nuorten SM-liigassa, playoff

Perjantai 29.3.2019
Kärppien Nuoret pelasivat loistavan kauden 2018-2019 Nuorten SM-liigassa ja voittivat runkosarjan. Playoff-sarjan Puolivälierässä Kärpät kaatoi HPKn puhtaasti voitoin 3-0. Välierät käynnistyi Pelicanssia vastaan voitoin 2-0, mutta Kärpät ei saanut katkaistua sarjaa, vaan Pelicans tasoitti voitot 2-2. Ratkaiseva viides ottelu pelatiin Raksilassa lauantaina 30.3.2019.Oulun Kärpät voitti ottelun ja selvisi Loppuotteluun voitoin 3-2. Loppuottelussa Kärpät aloitti kotonaan voittamalla Blues maalein 3-0. Mestaruus ratkeaa kolmella voitolla. Toinen ottelu Espoossa päättyi Kärpille 1-2. Oulun Kärpät otti Suomen mestaruuden voittamalla Bluesin Oulussa 6-3.

Oulun Kärpät pudotuspeleissä 2019

Perjantai 22.3.2019
Kärpät voitti runkosarjan ja sai kotiedun pudotuspeleihin. Seuraamme Liigan pudotuspelejä aina Suomen mestaruuteen asti. Kärpät selvitti neljännesfinaalit voitoin 4-0 Ilveksestä. Semifinaalissa Kärpät ja HIFK, Kärpät sevitti tiensä Finaaliin voitoin 4-2, Finaalivastustajaksi HPK. Finaali voitot Kärpät-HPK 3-4. HPK on Suomen mestari 2019.

Kärppien kausi Liigassa vahvassa lennossa

Lauantai 2.2.2019
Kärpät on hankkinut riveihinsä merkittäviä vahvistuksia, vaikka joukkue on menestynyt erinomaisesti. Valmistautuminen Playoffseihin innoittaa seurajohtoa. Viimeisimmät hankinnat Oskar Osala ja Jussi Jokinen ovat kovan luokan vahvistuksia.

Urheilugaala 2019

Torstai 17.1.2019
Oulun Kärpät 46 oli ehdokkaana vuoden urheiluseuraksi ja Oulun kaupunki Suomen liikkuvin kunta ehdokkaaksi. Vain toinen ehdokas palasi Helsingistä Uno-palkinnon kanssa Ouluun, mutta Kärpilläkin oli mukana yllätys. Pohjois-Pohjanmaan Urheilugaalassa Oulussa 1.2.2019 on jälleen uusia ehdokkuksia.

Nuorten maailmanmestarit kirjoittivat nimmareita

Keskiviikko 9.1.2019
Oulun Kärpät muisti Rasmus Kuparia ja Aleksi Heponiemeä pienellä lahjalla.

Oulu - Rauma, Naisten Superpesis

Sunnuntai 10.6.2018
Lipottaret ja Fera pelasivat Raksilan Pesäpallostadionilla kauden ensimmäisen keskinäisen pelin.

Tamma- ja varsanäyttely

Perjantai 1.6.2018
Pohjanmaan Hevosjalostusliitto järjesti tamma- ja varsanäyttelyn Oulussa. Seurasimme suomenhevosten esiintymistä.

Kärppien joukkue 2018 - 2019

Torstai 31.5.2018
Kärpät ja Ville Leskinen ovat solmineet vuoden jatkosopimuksen. Oululaislähtöinen Leskinen, 24, edusti Kärppiä ensimmäisen kerran jo C-junioreissa, ja tuleva kausi on miehelle kolmas Kärppien Liiga-organisaatiossa. Leskisen sopimuksen myötä Kärppien joukkue kaudelle 2018 - 2019 alkaa olla valmis.

Suomen lippu täyttää tänään 100 vuotta

Maanantai 28.5.2018
Sisäministeriö suosittaa yleistä liputusta koko maassa maanantaina 28.5.2018

Oulu - Seinäjoki, miesten Superpesistä

Perjantai 18.5.2018
Oulun Lippo Pesis ja Seinäjoen JymyJussit iskivät Raksilan Pesäpallostadionilla
Junnut.com - Arkistosta kaikki jutut