Peruskärpät kokoontuivat

Sampo Anttila 15.05.2013

Peruskärpät kokoontuivat perinteiseen vuosittaiseen kokoukseensa Oulun Rauhalassa. Kokoontumispäivä on 15.5., päivä jolloin Oulun Kärpät perustettiin vuonna 1946, siis 67 vuotta sitten. Perustajajäseniä ja ensimmäisissä joukkueissa pelanneita jäseniä kokoontuu keskustelemaan ja kuulemaan sekä tarvittaessa antamaan palautetta Kärppien johdolle ja valmentajille.

15.5.2013 Oulu
Peruskärpät
Vuosikokous
Ravintola Rauhala

Perustajat koolla

Juha Junno, Seppo Hämeenaho, Lauri Marjamäki, takana Väinö Lassila, Veijo Niemelä, Esko Kekarainen, takana Pekka Kukkonen, Olli Lahtinen, Martti Kalliokoski
Kuvassa vasemmalta Juha Junno, Seppo Hämeenaho, Lauri Marjamäki, takana Väinö Lassila, Veijo Niemelä, Esko Kekarainen, takana Pekka Kukkonen, Olli Lahtinen, Martti Kalliokoski 

Peruskärpät pitävät aktiivisesti yhteyttä toisiinsa, onhan heillä yhteinen tausta ja edelleen palava mielenkiinto Kärppien menestykseen jääkiekossa. Rauhalaan oli kokoontunut toistakymmentä peruskärppää vuosittaiseen kokoontumiseen.

Lauri Marjamäki, Esko Kekarainen, Olli Lahtinen, Martti Kalliokoski,Lauri Palo, Simo Vuorivirta
Perinteeksi on muodostunut, että Kärppien valmennus ja seurajohto tapaavat peruskärppiä heidän vuosittaisessa kokouksessaan. Kuvassa vasemmalta Lauri Marjamäki, Esko Kekarainen, Olli Lahtinen, Martti Kalliokoski,Lauri Palo, Simo Vuorivirta

 

Oulun Kärpät perustettiin 67 vuotta sitten

"Perustajat kokoontuivat klo 19 Raattiin. Kokouksen avasi hra Jouko Lahti tehden selkoa palloiluharrastuksista Oulussa ja perustettavan seuran tarpeellisuudesta sekä toimintatavoitteista. Asiasta käytiin vilkasta keskustelua ja päätettiin seura perustaa yksimielisesti.

Kokous valitsi puheenjohtajakseen hra Ilmari Mattilan ja sihteeriksi hra Heimo Kemin sekä pöytäkirjan tarkastajiksi hrat Eero Tauriainen ja Eero Koret. Kokouksen puheenjohtaja luki perustettavan seuran sääntöehdotuksen, joka hyväksyttiin pienin muutoksin. Käytiin keskusteluja seuran nimestä jonka jälkeen sen nimeksi annettiin Oulun "Kärpät 46"

Suoritettiin johtokunnan jäsenten vaali ja tuli siihen valituksi seuraavat jäsenet: puheenjohtajaksi hra Ilmari Mattila, varapuheenjohtajaksi hra Lauri Tapio, sihteeriksi hra Heino Kemi, rahastonhoitajaksi hra Veikko Harjulahti ja kalustonhoitajaksi herra Leo Tauriainen, sekä varajäseniksi hrat Maini Elovaara ja Liuskallio. Tilintarkastajiksi valittiin hrat Esko Koret ja Urpo Laurell, sekä varalle hrat Urjö Kukkonen ja Jorma Nykänen.

Seura päätettiin rekisteröidä ja ilmoittaa jäseneksi Suomen Palloliittoon.

Seuran ensimmäinen yleinen kokous päätettiin pitää heinä - elokuun vaihteessa heti kun seura on rekisteröity..." [otteita Perustamiskokouksen pöytäkirjasta 15.5.1946]

 

Ilmari Mattila  

Yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja, nykyinen kunniapuheenjohtaja Ilmari Mattila on täyttänyt 90 vuotta ja monet noista perustajajäsenistä ovat jo aikamiehen ikään ehtineitä. 

Timo Pätäri, Jorma Nykänen, Jouko Järvenpää, Erkki Isomaa
Kunniapuheenjohtaja Jorma Nykänen, toinen vasemmalta, on tehnyt pitkän päivätyön jääkiekon parissa ja oli yksi kolmesta pojasta joilla seuran perustaminen oli yksi tärkeimmistä tehtävistä Kuvassa vasemmalta Timo Pätäri, Jorma Nykänen, Jouko Järvenpää, Erkki Isomaa

 

Jorma Nykänen. Meidän kängi

Jorma Nykänen oli yksi kolmesta pojasta jotka päättivät perustaa Ouluun palloiluseuran. Ajatuksesta toteutukseen oli monta vaihetta. Yksi suurimmista henkisistä esteistä oli heidän alaikäisyys, sillä seuraa ei voineet perustaa alaikäiset, joiksi katsottiin alle 21-vuotiaat. Tuolloin 18-vuotiaat pojat olivat kuitenkin sinnikkäitä ja toteuttivat unelmansa. Seuraavassa Jorma Nykäsen muistiinpanoista koottu kertomus seuran perustamisvaiheista.

Kärppä-logo Nykäsen muistiinpanojen kanessa

Jorma Nykäsen muistiinpanoista (Oulun Kärpät 46. Historia) selviää seuran lähtökohdat: " Seuran perustamiseen liittyy monivaiheisia seikkoja jotka alkoivat v. 1946 alkupäivistä.

Meidän kägin eli meidän sakin joka oli melkein joka päivä yksissä luistinradalla luistelemassa ja yleensä me liikuttiin yhdessä melkein kaikkina vapaa-aikana. Meidän sakkiin kuului Koretin veljekset Erkki ja Ensio, Jumpra eli Kukkosen Yrjö. Fransu eli Tapion Olli, (Tuiralaiset) Jakkari eli Lahden Jouko, Ekola eli Tauriaisen Eero ja minä. - Niin meillä syttyi ajatus että meidän pitää saada oma seura joka harrastaa jalka- että jääpalloilua. Mutta se ajatus sammui jonkin ajan kuluttua kun ei oikein tietty seuran pystyynpano ja siihen liittyneistä seikoista mitään.

Ei se silti kokonaan sammunut vaan se alkoi uudestaan kytemään maaliskuun puolella Jakarin, Ekalan ja minun sisimmissä ja aivan salassa toisilta. Viimein eli 31 päivä maaliskuuta 1946 klo 21.30 lyötiin kolme kättä yhteen, että seura perustetaan oli sitten esteenä mitä vain. Niin me ruvettiin sitten kolmissa miettimään mitä siihen tarvittais että saatais se seura perustettua. Jakkarin tehtäväksi annettiin ottaa S.P.L:ta tarkempia ohjeita. Mutta kun sieltäkään ei tullut tarpeeksi pian (meitän mielestä) mitään asiaa valaisevaa niin Jakkari otti pika-puhelun S.P.L.:n Helsinkiin. Silläkään ei saanut silläko hetkellä paljua enempää tietää kuin me jo ennestään tiesimme, kun siellä ei ollut sihteeri tavattavissa. Sieltä luvattiin kumminkin heti ensi tilassa ottaa yhteyttä meihin kun sihteeri saapuu kotosalle. Eräs sunnuntai päivä käveleskeltiin merenjäällä ja mietittiin tulevalle seuralle nimeä. Mutta se nimi olikin lujassa, "eikä tahtonut löytyä vaikka kuin olisi aivoja kopeloinut" Löytyihän se viimeinkin vaikkei kumminkaan sillä kävelyreissulla - vaan illalla elokuvissa. Nimi ehdotukseksi tuli Pallo Kärpät vakka se sittemmin perustamiskokouksessa muutettiin Oulun Kärpät 46. Väärin käsitysten varalta - Palloliiton tiedon antoa odotellessa joutuimme joka ilta kysymään Jakkarilta Joko on? Hän joutui tietenkin aina vastaamaan että, ei. Muut pojat ihmettelivät tietenkin mitähän se merkitsee tuo salaperäinen kysymys ja vastaus Jumpra Kysyi jo muutaman kerran, että mikä on? Mutta eihän me kumminkaan sanottu sen enempää.

Soitimme myöhään eräänä iltana O.P.S. toiminnanjohtajalle Herra Huotarilla ja kysyimme häneltä palloliiton pohjoissuomen piirin puheenjohtajan nimeä ja osoitetta saadaksemme häneltä pikemmin tarvittavat tiedot. Niin me sitten, tai oikeastaan Jakkari soitti S.P.L. piirisihteerille Veitsiluotoon heti seuraavana päivänä. Sieltä sitten tuli vastaus, että se meinas masentaa meidät kokonaan kun piirisihteeri ilmoitti että koko johtokunnan tulee olla täysi-ikäisiä ja eikä hän muutenkaan kehoittanut perustamaan seuraa kun niitä on täällä Oulussa jo tarpeeksi (hänen mielestä). Mutta antoi hän iloisempiakin tietoja jotka kevensivät mieltämme jonkin verran. Muutaman päivän tuli sitten S.P.L.:kin mallisäännöt joten meidän piti sanoa suullisesti Erkalle ja Erkka sanoi sitten eteenpäin muille pojille. Erkka parka oli kun puulla päähän lyötynä ja otti iloisella mielellä vastaan suunnitelmamme.

Niin me sitten samana iltana kokoonnuttiin (Erkka mukaan luettuna) Jakkarin kotiin pohtimaan lähemmin asioita. Niin me sitten ruvettiin sen illan jälkeen koko sakin kanssa miettimään mistä me saataisiin täysi-ikäinen Johtokunta, että saataisiin seura pystöön. Päivä päivältä se rupesi valoisammalta mitä se meidän kolmen suunnittelussa oli. Ja vihdoin viimein koitti se päivä jolloin pidettiin seuran perustamiskokous. Ja se ilon päivä oli 15.5.46 klo 19. jolloin sen piti alkaa mutta se myöhästyi tunnilla. Kokous piti olla Raatissa ynnin kerhohuoneessa mutta kun siellä oli partiolaiset sillä hetkellä niin täytyi etsiä tyhjä vapaa huone, ja löytyihän se nim. Oulun Marttayhdistyksen kerhohuone ja sen me sitten otimme (omalla luvalla tietenkin). Niin se sitten alkoi seuran perustamiskokous.

Kokouksen ollessa loppupuolella, niin joku Neiti vain Rouvakohan lie ollut tuli huutamaan meille, että kenegäs luvalla te olette tänne tulleet, sillä ei täällä ole lupa pitää kaiken mailman kokouksia sillä tämä on marttain huone. Mutta kun me sanottiin että me lähtään aivan heti pois niin hän lähti enempiä puhumatta pois.

Siinä kokouksessa se tuli sitten Kärpät46 perustetuksi."

 

Oulun Kärpät 46 ry:n 100 ensimmäistä jäsentä

Seuran perustamisen jälkeen Oulun Kärppiin liittyi nopeasti palloilusta kiinnostuneita jäseniä. Seurassa pelattiin alkuaikoina jalkapalloa ja jääpalloa. Jääkiekko tuli kuvaan mukaan vuonna 1947.

 

Ensimmäinen jääkiekkomestaruus SM-liigatasolla saavutettiin 1981. Seuraavaa mestaruutta saatiin odottaa aina vuoteen 2004. Oulun Kärpillä on kaikkiaan viisi SM-liigan Suomen mestaruutta (1981, 2004, 2005, 2007 ja 2008). Naisten mestaruuksia on yksi vuodelta 2012. Kärppä-pelaajia on pelannut ulkomaisissa sarjoissa ja edustaneet Suomea menestyksekkäästi MM- ja olympiakisoissa. Lisäksi nuoret ovat voittaneet useita Suomen mestaruuksia ja edustaneet Suomen maajoukkueissa.

Aikaisemmin Junnut.com-sivuilla 

Kuuntele kooste Jorma Nykäsen jutustelusta hänen tuomariajoilta.

 OULUN KÄRPÄT 46, HISTORIAA, VUODET 1946 - 1981 
Kärppien liiganousu
Kärppien ensimmäinen peli SM-liigassa nousun jälkeen (14.9.2000)

JÄÄKIEKKOILUN LEIJONA JORMA NYKÄNEN, OULUN KÄRPPIEN HISTORIAA, OSA 2

Jääkiekkoleijona Jorma Nykänen 
Jääkiekon historiaa

1981 Tappara-Kärpät - 5. finaali


VETERAANIT VAUHDISSA 2002
Nitro Kärpät 2002
Oulun Kärpät Suomen Mestariksi 30 v. sitten

OULUN ETTA 2008
Kärppäveteraanit muistelivat, PERUSKÄRPÄT KOOLLA 15.5.2008
AIKAMATKA OULU, 27.8. - 3.9.2005

OULUN KÄRPÄT SUOMEN MESTARI 2004
Oulun Kärpät  - 2004 Mestaruus
KÄRPÄT SM 2004, KULTAA MYÖS YHTEISTYÖKUMPPANEILLE
MATKAN VARRELTA 27.9.2004
Oulun Kärpät 2004 - 2005
Oulun Kärpät Suomen mestari 2005
KULTAMITALIT 2005 YHTEISTYÖKUMPPANEILLE
NAISTEN JÄÄKIEKKOMAAOTTELU RUOTSI - SUOMI, OULUSSA
Oulun Kärpät 2005 - 2006
Oulun Kärpät 2006 - 2007
Oulun Kärpät 2006-2007 - Suomen Mestari (Finaalit)
MATKAN VARRELTA 15.1.2008
Kärppä-veteraanit osa 1, osa 2, osa 3, osa 4
Oulun Kärpät 2007 - 2008
Oulun Kärpät 2007 - 2008
Tapahtumia   2008 - 2009
SM-liiga playoffs 2010
Oulun Kärpät 2010 - 2011
Maailmanmestarit juhlimassa Oulun torilla 25.5.2011. 
Oulun Jääkiekkotuomarit 60 v. 
Oulun Kärpät 2011 - 2012
Oulun Kärpät 2012 - 2013
Kärppien valmennusryhmä valittu 2013-

 

 

 


lataa jutun kaikki kuvat...

Lähteet ja linkit:

Oulun Kärpät
Oulun Kärpät 46 ry
SM-liiga
Ravintola RauhalaMobiili Junnut.com - Junioritoiminnan portaali

- Täysversioon - Ottelut Kärpät - Kärpät A - Kärpät B - Kärpät C - Kärpät Naiset -

Oulu - Rauma, Naisten Superpesis

Sunnuntai 10.6.2018
Lipottaret ja Fera pelasivat Raksilan Pesäpallostadionilla kauden ensimmäisen keskinäisen pelin.

Tamma- ja varsanäyttely

Perjantai 1.6.2018
Pohjanmaan Hevosjalostusliitto järjesti tamma- ja varsanäyttelyn Oulussa. Seurasimme suomenhevosten esiintymistä.

Kärppien joukkue 2018 - 2019

Torstai 31.5.2018
Kärpät ja Ville Leskinen ovat solmineet vuoden jatkosopimuksen. Oululaislähtöinen Leskinen, 24, edusti Kärppiä ensimmäisen kerran jo C-junioreissa, ja tuleva kausi on miehelle kolmas Kärppien Liiga-organisaatiossa. Leskisen sopimuksen myötä Kärppien joukkue kaudelle 2018 - 2019 alkaa olla valmis.

Suomen lippu täyttää tänään 100 vuotta

Maanantai 28.5.2018
Sisäministeriö suosittaa yleistä liputusta koko maassa maanantaina 28.5.2018

Oulu - Seinäjoki, miesten Superpesistä

Perjantai 18.5.2018
Oulun Lippo Pesis ja Seinäjoen JymyJussit iskivät Raksilan Pesäpallostadionilla

Kempeleen Kiri - Puijon Pesis. Ykköspesistä

Keskiviikko 16.5.2018
Kempele pommitti Kuopion kumoon 2 - 0 (12-3, 14-4) Miesten Ykköspesiksen Sarkkirannan kauden avauksessa

Oulu - Alajärvi, Miesten Superpesiksen avaus

Torstai 10.5.2018
Oulun Lipon alkukauden talousvaikeudet eivät näkyneet joukkueen otteissa, Lippo oli hyvässä iskussa ja otti jo ensimmäisessä jaksossa kuskin paikan.

Jääkiekon MM2018 turnaus Tanskassa

Perjantai 4.5.2018
Jääkiekon maailmanmestaruudesta taistellaan Tanskassa 4. - 20.5.2018. Suomella Dream Team kärkenä Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen. Suomi pelasi loistavia pelejä ja voitti alkulohkonsa, kaataen mm. Kanadan ja USA:n. Sveitsi pysäytti kuitenkin Suomen Leijonien tien tylysti puolivälieriin ja mitalipelit jäivät haaveeksi. Suomi sijoittui MM-turnauksen 5. sijalle. Välierissä Ruotsi kaatoi USA:n puhtaasti 6 - 0 ja Suomen kaatanut Sveitsi aiheutti turnauksen suurimman yllätyksen kaatamalla Kanadan 2 - 3. Pronssiottelussa USA ja Kanada, USA kuittasi pronssia. Finaalissa Ruotsi ja Sveitsi. Ruotsi ei ole ollut kertaakaan johdossa varsinaisella peliajalla, ottelu meni jatkoerään tilanteessa 2 - 2. Jatkoeräkään ei tuonut ratkaisua, jouduttiin rankkareille, jonka Ruotsi voitti. Sveitsille hopeaa ja Ruotsi on Maailman Mestari 2018. Direktoraatin valinnat parhaiksi pelaajiksi: Paras maalivahti Frederik Andersen Tanska, paras puolustaja John Klingberk Ruotsi ja paras hyökkääjä Sebastiana Aho Suomi, Aho valittiin myös ALL Stars-kentälliseen.

Mestaruusjuhlat Oulun torilla 1.5.2018

Tiistai 1.5.2018
Oulun Kärpät juhli sekä miesten Liigan että Naisten Liigan Suomen Mestaruutta vappuna Oulun Kauppatorilla.

Suomen nuorten joukkueelle U18, Maailman Mestaruus 2018

Tiistai 1.5.2018
Pikkuleijonat on maaliman paras joukkue. Joukkue voitti kaikki ottelunsa ja nappasi alle 18 vuotiaiden Maaliman Mestaruuden

Oulun Kärpät Suomen Mestari 2018

Maanantai 30.4.2018
Liigan playoffs finaalit päättyi Oulun Kärppien Mestaruuteen otteluvoitoin 4 - 2. Suomen Mestaruus oli jo toinen aikuisten mestaruus Oulun Kärpille, kun myös Naiset voitti Mestaruuden.

Finaalit Kärpät - Tappara 2018

Maanantai 16.4.2018
Kärpät ja Tappara ottavat yhteen Playoffs-sarjan finaaliotteluissa. Mestaruuteen selviää neljällä voitolla. Kaikki Kärppien finaaliottelut, juttuja, valokuvia, tilastoja, videoita ja linkkejä. Kärpät voitti Suomen Mestaruuden kuudennessa ottelussa. Onnea!!

Oulun Kärpät on Suomen mestari 2018

Keskiviikko 11.4.2018
Naisten Liigan Loppuottelut päättyivät Oulun Kärppien mestaruusjuhliin

Oulunpojat ossaavat

Lauantai 7.4.2018
Oulun seudun D2 (-05) juniorijoukkueilla "mitalinhohtoinen" turnausmatka Espoossa

Semifinaalit Kärpät - HIFK, Liiga Playoffs

Torstai 5.4.2018
Kärpät ja HIFK ottavat yhteen Playoffs-sarjassa, jatkoon selviää neljällä voitolla. HIFK:lla on enimmäisestä semifinaalista voitto. Kaikki Kärppien semifinaaliottelut, juttuja, valokuvia, tilastoja, videoita ja linkkejä. Seitsemällä ottelulla Kärpät finaaliin, HIFK pronssiotteluun.
Junnut.com - Arkistosta kaikki jutut