Turvallisuuskulttuuri jääkiekossa, nuorena on vitsa väännettävä

Eero Pylkäs 24.11.2015

Jääkiekko on jälleen kuluvallakin kaudella päässyt median otsikoihin lukuisista sattuneista tapaturmista, varsin vakavistakin.

Ammattilaissarjoissa, kuten Liigassa, loukkaantumisissa kysymys on työntekijäin työtapaturmasta. Siis työpaikan työturvallisuudesta, tai sen puutteista.

Urheilun ”harrastajilla” vastaavasti loukkaantumisissa on kysymys vapaa-ajan tapaturmista.

 

Kun ”normaalilla” esim. teollisuuden työpaikalla sattuu työtapaturma tai ”läheltä piti tapaus”, niin siitä pitää tehdä tarkka työtapaturmatutkinta, johon osallistuvat asianosaisen loukkaantuneen lisäksi mm hänen esimies, yrityksen työsuojelupäällikkö ja työsuojeluvaltuutettu, kuin mahdollisesti tapauksen nähneet työtoverit. Tutkinnassa pyritään selvittämään tapaturman syyt ja löytämään parantavat toimenpiteet vastaavanlaisen tapaturman estämiseksi jatkossa. Vakavissa työtapaturmissa tutkintaan osallistuvat myös poliisi ja työsuojeluviranomainen, jotka selvittävät myös syyllisyys kysymyksen ja voivat nostaa syytteen käräjäoikeudessa työturvallisuusrikoksesta, jos löytyy tapaukseen liittyviä laiminlyöntejä esimiestoiminnassa tai työpaikan työsuojelukulttuurissa.

 

(YLE.fi) YLE Urheilun, Jouko Vuolle oli otsikoinut jääkiekon turvallisuusaihetta käsittelevän mielenkiintoisen juttunsa jokseenkin räväkästi:

”Erikoislääkäri kiusaantunut SM-liigan ylilyönneistä - "Pitääkö lääkärien paikkailla toisten tappeluja ja mailalla hakkaamisia?", otsikoi Vuolle

 

Muutamia ”lainauksia” YLE Urheilu, Jouko Vuolteen 22.11.2015 jutusta:

”Liikunta- ja urheilulääketieteen erikoislääkäri Heikki Tikkanen on ihmeissään. Hän joutuu pohtimaan, pitääkö lääkärien olla jääkiekko-otteluissa paikkaamassa pelaajien toisilleen tahallisesti aiheuttamia vammoja….

Jääkiekon SM-liigakierrosten viime viikon turhan monet silmävammat, aivotärähdykset ja muut vakavat loukkaantumiset saavat lähes 30 vuotta urheilun parissa toimineen lääkärin ymmälleen……

Kun parhaita pelaajia vahingoitetaan, kärsii siitä monen muun lisäksi katsoja - asiakas joka haluaa nähdä suosikkitaituriensa viilettävän kentällä……

Yhdysvalloissa on selvää, että tähdet maksavat myös rivipelaajien palkan ja heitä ei kannata lanata pois pelistä. Myös vakuutusten ja julkisen sairaanhoidon näkökulmasta tilanne on mielenkiintoinen: kenen pitää olla talousvastuussa, jos pelaaja tahallisesti telotaan?... ”

 

Tilanteeseen korjaamiseksi YLE:n jutussa todetaan mm.

”Kun kaukalossa toimitaan väärin, on jonkun siihen puututtava ja korostettava, että kanssapelaajan vahingoittaminen ei voi tulla kysymykseen ja siitä seuraa aina sanktio. Valmentajien tulee Heikki Tikkasen mukaan yhdellä suulla puhua siitä, että vastustajaa ei tahallisesti telota ja refleksinomaisista mailan nostoista tai kyynärpään käytöistä on kerta kaikkiaan päästävä eroon….. Tämän tulisi olla liigatasolla täysin selvää ja rangaistukset tulisi nurkumatta ottaa vastaan jos sellaisia määrätään.”

 

Niinpä niin…

Me jääkiekon seuraajat, kuin myös www.junnut.com :in harrastajat ja lukijat toki tiedämme, että suurin osa jääkiekkopelien loukkaantumisista tapahtuvat silkasta vahingosta ja hyvät osaavat erotuomarit ovat tärkeä osa pelaajien turvallisuutta.

Voimme myös olla erittäin samaa mieltä YLE Urheilun Jouko Vuollen artikkelin loppulauseesta:

”Jo junioripeleistä alkaen on lapsia koulutettava siihen, että vastustajaa ei vahingoiteta vaan peli voitetaan aivan muilla keinoilla! ”

 

Juttuun liitetyt valokuvat ovat Kärppien A-nuorten ja Ässien välieräottelusta keväältä 2014, mikä kamppailu sujui mallikkaan turvallisesti ja rehdisti, kuten useimmat kiekkopelit sujuvat, osaavien erotuomarien ohjatessa pelin kulkua.


lataa jutun kaikki kuvat...

Kuvaajat:

Eero Pylkäs, kuvia arkistosta;

Lähteet ja linkit:

YLE Urheilu Jouko Vuolle, artikkeli SM-liiga 22.11.2015
Kärpät - Ässät A nuoret junnut.com 2014Mobiili Junnut.com - Junioritoiminnan portaali

- Täysversioon - Ottelut Kärpät - Kärpät A - Kärpät B - Kärpät C - Kärpät Naiset -

Junnut.com -sivusto 20 vuotta

Maanantai 3.6.2019
Pääosin Pohjois-Suomen urheilua ja harrastetoimintaa esittelevä sivusto julkaistiin ensimmäisen kerran 20 vuotta sitten, 3.6.1999. Julkaisu on ollut tukemassa seuratoimintaa julkaisemalla monipuolisesti juttuja eri lajeista. Jääkiekko on ollut vahva suomalainen laji, jota on seurattu erityisen laajasti. Kiitos kaikille sivuillemme toimittaneille henkilöille ja erityisesti Teille junnut.com-sivujemme seuraajat.

Oulun Kärpät, juniorikauden päättäjäiset 15.5.2019

Tiistai 21.5.2019
Oulun Kärpät on menestynyt kuluneella kaudella erinomaisesti kaikilla ikäluokilla.

Liigan Finaalit pelataan Oulussa ja Hämeenlinnassa 20.4.2019 alkaen

Lauantai 20.4.2019
Kärpät aloittaa Finaalit kotihallissa. Seuraamme Finaalisarjaa palkintojen jakoon saakka.

Oulun Kärpät B-nuorten SM-liigassa, playoff

Tiistai 2.4.2019
Oulun Kärpät voitti runkosarjan, puolivälierät 2-0 ja välierät 2-1. Luulisi, että runkosarjan voittaja saa Loppuotteluihin kotiedun, mutta ei. SJL on päättänyt, että vastaan tuleva Jokerit saa täydellisen kotiedun, kaikki Loppuottelut pelataan Helsingissä. Jokerit voitti tiukkojen otteluiden jälkeen Suomen Mestaruuden, Kärpille hopeaa.

Lakeuden ylpeys Kiekko-Laser/KKP voitti C-nuorten Mestiksen mestaruuden

Sunnuntai 31.3.2019
Suomen Jääkiekkoliiton ”C-nuorten Mestis Final Four” turnaus viikonloppuna 30-31.3. Hyrylässä oli lakeuden poikien juhlaa.

Oulun Kärpät Nuorten SM-liigassa, playoff

Perjantai 29.3.2019
Kärppien Nuoret pelasivat loistavan kauden 2018-2019 Nuorten SM-liigassa ja voittivat runkosarjan. Playoff-sarjan Puolivälierässä Kärpät kaatoi HPKn puhtaasti voitoin 3-0. Välierät käynnistyi Pelicanssia vastaan voitoin 2-0, mutta Kärpät ei saanut katkaistua sarjaa, vaan Pelicans tasoitti voitot 2-2. Ratkaiseva viides ottelu pelatiin Raksilassa lauantaina 30.3.2019.Oulun Kärpät voitti ottelun ja selvisi Loppuotteluun voitoin 3-2. Loppuottelussa Kärpät aloitti kotonaan voittamalla Blues maalein 3-0. Mestaruus ratkeaa kolmella voitolla. Toinen ottelu Espoossa päättyi Kärpille 1-2. Oulun Kärpät otti Suomen mestaruuden voittamalla Bluesin Oulussa 6-3.

Oulun Kärpät pudotuspeleissä 2019

Perjantai 22.3.2019
Kärpät voitti runkosarjan ja sai kotiedun pudotuspeleihin. Seuraamme Liigan pudotuspelejä aina Suomen mestaruuteen asti. Kärpät selvitti neljännesfinaalit voitoin 4-0 Ilveksestä. Semifinaalissa Kärpät ja HIFK, Kärpät sevitti tiensä Finaaliin voitoin 4-2, Finaalivastustajaksi HPK. Finaali voitot Kärpät-HPK 3-4. HPK on Suomen mestari 2019.

Kärppien kausi Liigassa vahvassa lennossa

Lauantai 2.2.2019
Kärpät on hankkinut riveihinsä merkittäviä vahvistuksia, vaikka joukkue on menestynyt erinomaisesti. Valmistautuminen Playoffseihin innoittaa seurajohtoa. Viimeisimmät hankinnat Oskar Osala ja Jussi Jokinen ovat kovan luokan vahvistuksia.

Urheilugaala 2019

Torstai 17.1.2019
Oulun Kärpät 46 oli ehdokkaana vuoden urheiluseuraksi ja Oulun kaupunki Suomen liikkuvin kunta ehdokkaaksi. Vain toinen ehdokas palasi Helsingistä Uno-palkinnon kanssa Ouluun, mutta Kärpilläkin oli mukana yllätys. Pohjois-Pohjanmaan Urheilugaalassa Oulussa 1.2.2019 on jälleen uusia ehdokkuksia.

Nuorten maailmanmestarit kirjoittivat nimmareita

Keskiviikko 9.1.2019
Oulun Kärpät muisti Rasmus Kuparia ja Aleksi Heponiemeä pienellä lahjalla.

Oulu - Rauma, Naisten Superpesis

Sunnuntai 10.6.2018
Lipottaret ja Fera pelasivat Raksilan Pesäpallostadionilla kauden ensimmäisen keskinäisen pelin.

Tamma- ja varsanäyttely

Perjantai 1.6.2018
Pohjanmaan Hevosjalostusliitto järjesti tamma- ja varsanäyttelyn Oulussa. Seurasimme suomenhevosten esiintymistä.

Kärppien joukkue 2018 - 2019

Torstai 31.5.2018
Kärpät ja Ville Leskinen ovat solmineet vuoden jatkosopimuksen. Oululaislähtöinen Leskinen, 24, edusti Kärppiä ensimmäisen kerran jo C-junioreissa, ja tuleva kausi on miehelle kolmas Kärppien Liiga-organisaatiossa. Leskisen sopimuksen myötä Kärppien joukkue kaudelle 2018 - 2019 alkaa olla valmis.

Suomen lippu täyttää tänään 100 vuotta

Maanantai 28.5.2018
Sisäministeriö suosittaa yleistä liputusta koko maassa maanantaina 28.5.2018

Oulu - Seinäjoki, miesten Superpesistä

Perjantai 18.5.2018
Oulun Lippo Pesis ja Seinäjoen JymyJussit iskivät Raksilan Pesäpallostadionilla
Junnut.com - Arkistosta kaikki jutut