Oulun Kärpät juhli 70-vuotista taivalta

Sampo Anttila 15.05.2016

Oulun Kärpät 46 ry perustettiin 15.5.1946, tuolloisen lainsäädännön mukaan alaikäiset 18-vuotiaat pojat olivat perustamassa urheiluseuraa Ouluun. Yksi perustajajäsenistä, Jorma Nykänen kertoo miten haaveesta tuli totta.

15.5.2016 Oulu
Seuratoiminta
Oulun Kärpät 70 v.

 

Oulun Kärpät 46 ry perustettiin 70-vuotta sitten

Oulun Kärpät on nuorekas seitsemänkymppinen. Kärppien perustamisvaiheet ajoittuivat sodanjälkeiseen niukkuuden ja uuden paremman elämän sävyttämään aikaan. Oulun kaupungissa asukkaita oli noin 35 000 asukasta ja kaupungin rakentaminen oli käynnistynyt. Nuorilla miehillä oli energiaa, jota käytettiin mm. urheiluun ja liikuntaan.

Kolme nuorukaista Eero Tauriainen, Jouko Lahti ja Jorma Nykänen päättivät perustaa oman palloiluseuran. Päätös on kirjattu Nykäsen pitämään päiväkirjaan tarkasti, Koulukadun ja Asemakadun kulmassa 31. maaliskuuta 1946 kello 21 kaverukset tekivät päätöksen, jonka seurauksia he eivät vielä silloin arvanneet. Oheisella videolla Jorma Nykänen kertoo Oulun Kärppien perustamisvaiheista.

Kärpistä kasvoi 70-vuodessa Suomen ja Euroopan yksi johtavia jääkiekkoseuroja, joka on menestynyt erinomaisesti, erityisesti 2000-luvulla.  

 

 

Kärpät on juhlistanut kuluneen kauden aikana 70-vuoden taivalta monilla tapahtumilla, jotka huipentuivat Oulun Energia Areenalla pidettyyn 70-vuotisjuhlagaalaan. Energia Areenan käytävillä on katseltavissa myös valokuvanäyttely jossa historiaa ja Sampo Anttilan ottamilla valokuvilla 2000-luvun pelitapahtumista. Valokuvanäyttely on nähtävissä hallin käytävillä aina hallin aukioloaikana.

 

Junnut.com -sivuilla

KÄRPPIEN ALKUAJAN HISTORIAA, VUODET 1946 - 1981
KIEKKOLEIJONA JORMA NYKÄNEN, KÄRPPIEN ALKUAJAN HISTORIAA
MATKAN VARRELTA 9.7.2006, Kärpät täytti 60 v. 
Oulun Kärpät Suomen Mestariksi 30 v. sitten 
Kärppä-säätiön 10 toimintavuotta 
KIEKKOLEIJONA JORMA NYKÄNEN ON POISSA 
Oulussa yli 20 000 juhli jääkiekon 2011 MM-sankareita

 

Videoita

Oulun Kärppien I puheenjohtaja Ilmari Mattila 90 v 
Oulun Kärppien kunniapuheenjohtaja Ilmari Mattila on täyttänyt 90-vuotta. Syntymäpäivää juhlistettiin Kärppä-klubilla, jossa Oulun Kärpät OY ja Oulun Kärpät 46 ry antoivat Mattilalle muistolahjan.

Kärppämerkin alkutaival, pinssin valmistaminen 
Oulun Kärppien perustajat järjestivät alkuvuosina ideakilpailun Kärppämerkistä. Merkin vaiheita kertaa perustajakolmikkoon kuuluneen Jorma Nykäsen hyvä tuttu Mauno Heikkilä kertoo rintamerkin valmistusvaiheista.

Veijo Niemelä muistelee ensimmäistä nousua SM sarjaan 
Kärpät nousi ensimmäistä kertaa Suomen jääkiekon pääsarjaan 1960. SM-sarjassa pelannut ja nousun pelannut Veijo Niemelä muistelee nousua ja ensimmäistä SM-kautta.

Olli Lahtinen SM1981 jääkiekkovalmentaja ja -vaikuttaja 
Video kuvattu Kärpät - HIFK erätauoilla. http://www.junnut.com/T1/lue.php?ID=1... 
Olli Lahtinen (s.1939 Tampere) on eläkkeellä oleva jääkiekkovaikuttaja, jonka sovitteleva ja ystävällinen johtaminen on tuttu monelle Ollin kanssa tekemisissä olleelle.
Nuorena Olli Lahtinen harrasti urheilua monipuolisesti ja menestyksellä. Hän voittanut mestaruuksia melonnassa ja jääkiekossa, mm. Tapparassa A-jun. SM-kultaa 1957 ja hopeaa 1958.
Teollisuuden koulutuksen ja tiedotuksen johtotehtävien ohessa Olli Lahtinen toimi vapaa-aikanaan Suomen jääkiekkoliiton (SJL) valtuustossa ja hallituksessa sekä valiokunnissa 24 vuotta.
SJL:n Pohjoisen alueen puheenjohtajana Olli Lahtinen toimi liki 20 vuotta ja on ollut kunniapuheenjohtaja vuodesta 2008.
Oulun Kärpät 46 ry:n johtokunnassa Olli toimi liki 20 vuotta. Kärppien valmennustehtävissä hän toimi kolmella vuosikymmenellä. Olli Lahtinen oli valmentamassa myös Kärppien SM-liigajoukkuetta vuonna 1981 ensimmäiseen Oulun Kärppien Suomen Mestaruuteen.
Olli Lahtinen on toiminut monissa urheilun järjestötehtävissä. Mm. SVUL:n liittovaltuusto, Pohjois-Pohjanmaan liikunta (PoPli), Virpiniemen liikuntaopistosäätiö, Suomen Kuntourheiluliitto, Olympiayhdistys.
Olli Lahtinen tunnetaan myös musiikkiharrastuksista. Hän on laulanut mm. Pohjan Laulu ja Typen Lauluveikkojen mieskuoroissa sekä osallistunut näiden vara- ja puheenjohtajana kuorotoiminnan kehittämiseen Oulussa.

Jääkiekon Suomen Mestarit juhlivat, finaaliottelu 
Naisten SM-sarjan Suomen Mestaruus ratkesi Oulussa, kun Kärpät voitti Ilveksen kolmatta kertaa. Ilves nappasi hopeaa ja HPK pronssia. Katso tuore mestaruuskuva ja video juhlinnasta.

Lassen Kiekkoleiri, Oulun Kärpät 46 ry 
Lasse Kukkonen ja Jukka Aho kertovat kokemuksia kiekkoleiriltä.
http://www.junnut.com/T1/lue.php?ID=1...
Leirillä on käynyt osallistumassa mm. "Kärppä-taustaisia" jääkiekkomaailman huippuja. He ovat osallistuneet jääharjoituksiin, jakaneet nimikirjoituksia ja antaneet ohjeita nuorille junioreille.

Mestaruusjuhlat 2014, Oulun Kärpät

Kärppäjuhlat Kauppatorilla 2015 
Oulun Kärpät järjesti Oulun kauppatorilla kansanjuhlan. Juhlintaan osallistui tuhansia Kärppien faneja ja kannattajia. Juhlassa esiintyivät Kärppäjoukkueen lisäksi useita artisteja: Suvi Teräsniska, Karri Koira, Mitra, Aki Louhela ja bilebändi Steve 'N' Seagulls.

 

 

Vidolla Jorma Nykänen kertoo Oulun Kärppien perustamisvaiheista

 


lataa jutun videot...

lataa jutun kaikki kuvat...

Kuvaajat:

Sampo Anttila

Lähteet ja linkit:

Oulun Kärpät 46 ry
Oulun Kärpät Oy
Oulun kaupunkiMobiili Junnut.com - Junioritoiminnan portaali

- Täysversioon - Ottelut Kärpät - Kärpät A - Kärpät B - Kärpät C - Kärpät Naiset -

Junnut.com -sivusto 20 vuotta

Maanantai 3.6.2019
Pääosin Pohjois-Suomen urheilua ja harrastetoimintaa esittelevä sivusto julkaistiin ensimmäisen kerran 20 vuotta sitten, 3.6.1999. Julkaisu on ollut tukemassa seuratoimintaa julkaisemalla monipuolisesti juttuja eri lajeista. Jääkiekko on ollut vahva suomalainen laji, jota on seurattu erityisen laajasti. Kiitos kaikille sivuillemme toimittaneille henkilöille ja erityisesti Teille junnut.com-sivujemme seuraajat.

Oulun Kärpät, juniorikauden päättäjäiset 15.5.2019

Tiistai 21.5.2019
Oulun Kärpät on menestynyt kuluneella kaudella erinomaisesti kaikilla ikäluokilla.

Liigan Finaalit pelataan Oulussa ja Hämeenlinnassa 20.4.2019 alkaen

Lauantai 20.4.2019
Kärpät aloittaa Finaalit kotihallissa. Seuraamme Finaalisarjaa palkintojen jakoon saakka.

Oulun Kärpät B-nuorten SM-liigassa, playoff

Tiistai 2.4.2019
Oulun Kärpät voitti runkosarjan, puolivälierät 2-0 ja välierät 2-1. Luulisi, että runkosarjan voittaja saa Loppuotteluihin kotiedun, mutta ei. SJL on päättänyt, että vastaan tuleva Jokerit saa täydellisen kotiedun, kaikki Loppuottelut pelataan Helsingissä. Jokerit voitti tiukkojen otteluiden jälkeen Suomen Mestaruuden, Kärpille hopeaa.

Lakeuden ylpeys Kiekko-Laser/KKP voitti C-nuorten Mestiksen mestaruuden

Sunnuntai 31.3.2019
Suomen Jääkiekkoliiton ”C-nuorten Mestis Final Four” turnaus viikonloppuna 30-31.3. Hyrylässä oli lakeuden poikien juhlaa.

Oulun Kärpät Nuorten SM-liigassa, playoff

Perjantai 29.3.2019
Kärppien Nuoret pelasivat loistavan kauden 2018-2019 Nuorten SM-liigassa ja voittivat runkosarjan. Playoff-sarjan Puolivälierässä Kärpät kaatoi HPKn puhtaasti voitoin 3-0. Välierät käynnistyi Pelicanssia vastaan voitoin 2-0, mutta Kärpät ei saanut katkaistua sarjaa, vaan Pelicans tasoitti voitot 2-2. Ratkaiseva viides ottelu pelatiin Raksilassa lauantaina 30.3.2019.Oulun Kärpät voitti ottelun ja selvisi Loppuotteluun voitoin 3-2. Loppuottelussa Kärpät aloitti kotonaan voittamalla Blues maalein 3-0. Mestaruus ratkeaa kolmella voitolla. Toinen ottelu Espoossa päättyi Kärpille 1-2. Oulun Kärpät otti Suomen mestaruuden voittamalla Bluesin Oulussa 6-3.

Oulun Kärpät pudotuspeleissä 2019

Perjantai 22.3.2019
Kärpät voitti runkosarjan ja sai kotiedun pudotuspeleihin. Seuraamme Liigan pudotuspelejä aina Suomen mestaruuteen asti. Kärpät selvitti neljännesfinaalit voitoin 4-0 Ilveksestä. Semifinaalissa Kärpät ja HIFK, Kärpät sevitti tiensä Finaaliin voitoin 4-2, Finaalivastustajaksi HPK. Finaali voitot Kärpät-HPK 3-4. HPK on Suomen mestari 2019.

Kärppien kausi Liigassa vahvassa lennossa

Lauantai 2.2.2019
Kärpät on hankkinut riveihinsä merkittäviä vahvistuksia, vaikka joukkue on menestynyt erinomaisesti. Valmistautuminen Playoffseihin innoittaa seurajohtoa. Viimeisimmät hankinnat Oskar Osala ja Jussi Jokinen ovat kovan luokan vahvistuksia.

Urheilugaala 2019

Torstai 17.1.2019
Oulun Kärpät 46 oli ehdokkaana vuoden urheiluseuraksi ja Oulun kaupunki Suomen liikkuvin kunta ehdokkaaksi. Vain toinen ehdokas palasi Helsingistä Uno-palkinnon kanssa Ouluun, mutta Kärpilläkin oli mukana yllätys. Pohjois-Pohjanmaan Urheilugaalassa Oulussa 1.2.2019 on jälleen uusia ehdokkuksia.

Nuorten maailmanmestarit kirjoittivat nimmareita

Keskiviikko 9.1.2019
Oulun Kärpät muisti Rasmus Kuparia ja Aleksi Heponiemeä pienellä lahjalla.

Oulu - Rauma, Naisten Superpesis

Sunnuntai 10.6.2018
Lipottaret ja Fera pelasivat Raksilan Pesäpallostadionilla kauden ensimmäisen keskinäisen pelin.

Tamma- ja varsanäyttely

Perjantai 1.6.2018
Pohjanmaan Hevosjalostusliitto järjesti tamma- ja varsanäyttelyn Oulussa. Seurasimme suomenhevosten esiintymistä.

Kärppien joukkue 2018 - 2019

Torstai 31.5.2018
Kärpät ja Ville Leskinen ovat solmineet vuoden jatkosopimuksen. Oululaislähtöinen Leskinen, 24, edusti Kärppiä ensimmäisen kerran jo C-junioreissa, ja tuleva kausi on miehelle kolmas Kärppien Liiga-organisaatiossa. Leskisen sopimuksen myötä Kärppien joukkue kaudelle 2018 - 2019 alkaa olla valmis.

Suomen lippu täyttää tänään 100 vuotta

Maanantai 28.5.2018
Sisäministeriö suosittaa yleistä liputusta koko maassa maanantaina 28.5.2018

Oulu - Seinäjoki, miesten Superpesistä

Perjantai 18.5.2018
Oulun Lippo Pesis ja Seinäjoen JymyJussit iskivät Raksilan Pesäpallostadionilla
Junnut.com - Arkistosta kaikki jutut